Muotoilija Hanna-Kaarina Heikkilä vieraili Arabian peruskoulussa

Hanna-Kaarina Heikkilä ohjasi Materiaalit, kierrättäminen ja kiertotalous -oppitunteja etänä.
Hanna-Kaarina Heikkilä ohjasi Materiaalit, kierrättäminen ja kiertotalous -oppitunteja etänä. Kuva: Mari Kallionpää

Helsingin Arabian peruskoulu on Suomen ensimmäinen muotoilukasvatukseen painottava peruskoulu. Koulun opetussuunnitelman mukaan sen tavoitteena on kasvattaa vastuuntuntoisia, kriittisesti ajattelevia ja hyvän yleissivistyksen omaavia nuoria, jotka osaavat käyttää muotoiluajattelua asioiden ratkaisemisessa.

Muotoilija Hanna-Kaarina Heikkilä vieraili Arabian koulussa virtuaalisesti ruudun takaa. Liisa Luostarisen, Juuso Laineen ja Anni Valasmon seiskaluokkien oppilaat pääsivät ammattilaisen opastuksella pohtimaan arjen tuotteiden elinkaarta. Materiaalit, kierrättäminen ja kiertotalous -kurssin aikana oppilaat tutustuivat tuotteiden kierrättämiseen ja kiertotalousajatteluun työskennellen suunnitteluhaasteen parissa kahdentoista oppitunnin ajan. Oppilaat pohtivat yhdessä uudenlaisia muotoiluratkaisuja ja konsepteja oman koulun kierrätyssysteemin parantamiseksi.

Kouluympäristöä voi parantaa oppilaiden, koulun suurimman käyttäjäryhmän lähtökohdista.

”Arabian peruskoulu on tehnyt arvokasta työtä muotoilun integroimiseksi osaksi koko koulun opetusta. Todella innostavaa näin ammattilaisenkin näkökulmasta! Omien pedagogisten taitojen jatkojalostaminen alkoi myös kiinnostaa tämän vierailun jälkeen”, Heikkilä iloitsee.

Muotoiluoppiminen perustuu havaittavan ongelman tai asian analysointiin, ideointiin ja parempien ratkaisujen kehittämiseen. Empatialla on kehitystyössä suuri merkitys. Samaan tapaan kuin muotoilijan on luovassa suunnittelutyössään otettava huomioon kuluttajien tarpeet ja vaatimukset, kouluympäristöä voi parantaa oppilaiden, koulun suurimman käyttäjäryhmän lähtökohdista.

Ratkaisuja kouluarjen ongelmiin

”Oli hienoa nähdä miten seiskaluokkalaisia kiinnosti muiden motivoiminen ja mukaan ottaminen. Yhdessä ryhmässä keksittiin, miten tarinallisuuden kautta voidaan narratiivisesti kertoa lajittelusta alakoululaisille. Kurssilaiset lähtivät kehittämään koululle omia kierrätyshahmoja”, Heikkilä kertoo.

Arabian peruskoulu on Designmuseon kummikoulu. Designakatemia on Ornamon ja Designmuseon luotsaama hanke, jossa muotoilualan ammattilaiset vierailevat helsinkiläisissä kouluissa. Toimintaa tukee Helsingin kulttuurikeskus. Muotoilija Hanna-Kaarina Heikkilä on helsinkiläisen Studio Finnan toinen osakas.

https://www.finnishdesigners.fi/portfolio/hanna_kaarina.heikkila

Muotoilijahaku syksyn 2021 muotoilukursseille on nyt käynnissä! Kurssit toteutetaan helsinkiläisissä peruskouluissa ja lukioissa, ja haku on suunnattu Ornamon jäsenille. Hakuaika on 6. – 21.5. Lue lisää

Teksti Petra Ilonen