Ornamon marraskuu: hankekuulumisia ja jäsenkoulutuksia

Ornamon hallitus 2018
Marraskuun kohokohta: Ornamon hallitukseen kaudelle 2019–2020 äänestettiin syyskokouksessa 8.11. monialainen joukko muotoilun ja taiteen ammattilaisia. Ornamo sai myös uuden puheenjohtajan, kun luottamustehtävään valittiin Hanna-Kaisa Alanen. Kuva: Lasse Lecklin.

Ornamon hallitus uudistui

”Ornamon nykyinen hallitus on ottanut vahvasti mukaan uudet muotoilun alat, jotka pyrkivät löytämään uusia, innovatiivisia ratkaisuja esimerkiksi digitaalisuuden haasteisiin. Tulevana kautena edessä on muun muassa keskustelua muotoilualan koulutuksen kehittämisestä ja lisäksi kansainvälisyys on teema, jonka toivoin olevan mukana keskustelussa”, sanoo Ornamon uusi puheenjohtaja Hanna- Kaisa Alanen. Hänet äänestettiin luottamustehtävään Ornamon syyskokouksessa 8.11. Fiskarsilla Helsingissä. Alanen aloittaa uudessa tehtävässään vuoden 2019 alussa. Lue lisää uuden puheenjohtajan ajatuksia täältä.

Ornamon hallitukseen kaudelle 2019–2020 äänestettiin syyskokouksessa myös monialainen joukko muotoilun ja taiteen ammattilaisia. Uusina jäseninä mukana ovat sisustusarkkitehti Merja Inki-Ihamäki, teollinen muotoilija ja kalustesuunnittelija Heikki Ruoho ja muotoilija Niko Räty. Toiselle hallituskaudelle valittiin tekstiilitaiteilija, taidepedagogi Laura Isoniemi sekä muotoilija ja kehityspäällikkö Kristian Keinänen, joka samalla luopui puheenjohtajan tehtävästään. Hallituksen jäseninä jatkavat Mikko Kutvonen, Mari Siikonen ja Päivi Tahkokallio.

Taide käyttöön -hanke lanseerattiin Helsingissä

Taide käyttöön -hankkeemme käynnistyi. Seuraavan kahden vuoden aikana on luvassa todellisia ratkaisuja taiteen yhdistämisestä rakentamiseen. Monialaisessa asiantuntijahankkeessa on kyse mm. luovan suunnittelun näkyväksi tekemisestä, julkisen taiteen taloudellisten vaikutusten arvioimisesta, taitavasta kilpailutuksesta, taidekonsultoinnin kehittämisestä ja pitkäjänteisestä yhteistyöstä kuntien kanssa. Tutustu teeseihimme ja seuraa hankkeen etenemistä verkossa. 

Hankkeen aloitustilaisuudessa lanseerattiin myös ammattikorkeakoulu Haaga-Helian valmennusohjelma tadekoordinaattoreille ja -konsulteille. Maksuton, puolivuotinen valmennus sopii taiteilijoille, muotoilijoille ja sisustusarkkitehdeille, joilla on kokemusta taidehankkeista tai jotka ovat kiinnostuneita laajentamaan liiketoimintaansa taidekoordinointiin. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan täällä.

Jäsenkoulutuksissa pureuduttiin somen saloihin ja neuvottelutaitoihin

Miten neuvotteluihin kannattaa valmistautua? Miten välttää ”hankalan tyypin” maine? Miten hyvä yhteistyö syntyy? Muotoilija ja taiteilija tarvitsee neuvottelutaitoja pärjätäkseen alalla. Ammattineuvottelija, tietokirjailija ja juristi Lottaliina Pokkinen johdatteli ornamolaiset onnistuneiden neuvottelujen saloihin koulutuksessa 14.11. Tutustu Pokkisen neuvottelutärppeihin täällä.

Mihin somekanaviin muotoilijan kannattaa panostaa? Minkälaiset kuvat toimivat somessa? Miten lähestyä somevaikuttajia? sisustussuunnittelija SI ja somevaikuttaja Susanna Vento antoi ornamolaisille omat vinkkinsä jäsenkoulutuksessa 7.11. Lue Vennon vinkit tiivistetysti täältä ja ota talteen tärpit inspiroiviin Instagram-tileihin muotoilumaailmasta.

Somekanavista Linkedin kasvattaa jatkuvasti merkitystään erityisesti työnhaun kanavana. Linkedinissä voi tulla löydetyksi tai etsiä itse aktiivisesti kontakteja ja työmahdollisuuksia. Ornamon jäsenten somekoulutukset jatkuivat keskiviikkona 21.11, jolloin otettiin Linkedin haltuun markkinoinnin ammattilaisen Rami Salomaan johdolla. Salomaa kehotti ornamolaisia laittamaan ensimmäisenä oman profiilin kuntoon ja olemaan sitten aktiivinen tykkäämällä, kommentoimalla ja jakamalla. Lue Salomaan viisi vinkkiä Linkediniin täältä.

Senioritaloyhdistys käynnisti joukkorahoituskampanjan – Ars Longa rakentuu yhteistyöllä

Ornamon senioritaloyhdistys käynnisti joukkorahoituskampanjan, jonka tavoitteena on kasvattaa muotoilijoiden ja taideteollisen alan taiteilijoiden käyttöön tulevien asuntojen määrää vuosikymmeniksi senioritalossa. Kalasataman senioritalo Ars Longa on Ornamon senioritaloyhdistyksen ja Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiön käynnistämä yhteishanke. Talossa eri alojen taiteilijat ja muotoilijat voivat asua ja kohdata kollegoiden muodostamassa yhteisössä.

Rahoitukseen voi osallistua mesenaatti.me -kampanjassa joko mesenaattina tai lahjoittamalla mukaan vastineeksi omia teoksiaan. Nimekkäät ornamolaiset taiteilijat ja muotoilijat ovat jo lahjoittaneet kampanjaan teoksiaan. Lue lisää täällä.

Opiskelijajärjestöt pureutuvat Ornamon tuella työelämän kysymyksiin

Ekskursioiden järjestämistä, työnhaun valmennusta, oman työn markkinointia ja ainejärjestötoiminnan edistämistä. Nämä ovat esimerkkejä opiskelijajärjestöjen työelämäprojekteista, joihin Ornamo myönsi tukea. Alkusyksystä käynnistyneellä sponsorointikampanjalla Ornamo haluaa olla mukana edistämässä opiskelijoiden laadullista työllistymistä ja kartuttamassa opiskelijoiden työelämätietoutta.

Tukea myönnettiin Kuopion muotoilun opiskelijat Mutka ry:lle, Lahden Muotoiluinstituutin opiskelijajärjestö Mio ry:lle sekä Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun ylioppilaat TOKYO ry:lle, sisustusarkkitehtuurin opiskelijat SISTAlle ja muotoilun laitoksen ainejärjestölle Nuoret Designerit ry:lle.

Tämä on Ornamon kooste kuluneen kuukauden kuulumisista. Kerromme joka kuun viimeisenä torstaina, mitä kaikkea Ornamossa tapahtuu joka kuukausi.

#ornamotekisentaas
#vainornamojutut