Ornamon syyskuu: Vaikuttavia kohtaamisia ja uusia avauksia

Englanninkielisessä Design
Syyskuun kohokohta: englanninkielisessä Design <3 Business -tapahtumassa muotoilijat ja bisnesosaajat etsivät ratkaisuja haasteisiinsa. Tapahtuman toinen fasilitaattori Walid O. El Cheikh innosti osallistujat kommunikoimaan. Catch the apple, designer! Kuva: Miisa Pulkkinen, Ornamo.

Verkostoitumista ja vaikuttamista poliittiseen päätöksentekoon

Tunnelma oli tiivis, kun nuoret muotoilijat, yrittäjät ja kaupalliset osaajat kohtasivat toisensa startup-keskittymä Maria 01:ssa. Magisson toimitusjohtaja Juhani Sirénin inspiroiva puheenvuoro designyrittäjyyden kannattavuudesta ja teollisesta tuotannosta. Fasilitaattorit Sandra Viña ja Walid O. El Cheikh ottivat tilan ja ihmiset haltuun fyysisten tehtävien kautta, joissa muotoilijat ja bisnesihmiset löysivät yhteisen kielen paneutuen todellisiin haasteisiin.Ornamon tapahtuma oli osa Helsinki Design Week -ohjelmistoa. Se oli luonteva jatke Habitaren Design Your Pitch – Pitch Your Design -kilpailuun, jonka voitti ornamolainen Saara Kantele.

Vaikuttaminen poliittiseen päätöksentekoon on tärkeää muotoilua ja taidetta suosivan toimintaympäristön turvaamiseksi. Minkälaista politiikkaa Suomen nykyinen hallitus on tehnyt muotoilun ja taiteen hyväksi? Tähän vastasivat ministerit Sampo Terho (sin.) ja Jari Lindström (sin.) Ornamon lehden haastattelussa. Visuaaliset alat esittäytyivät päättäjille luovan talouden Pecha Kucha-iltamissa. Lue Ornamon, Grafian ja Kuvaston yhteinen luovien alojen manifesti.

”Visuaaliset taiteet tarvitsevat ja ansaitsevat vahvaa edunvalvontaa, jotta ala ja taiteilijoiden työn edellytykset kehittyvät”, sanoo Ornamon uusi taideasiantuntija Miisa Pulkkinen. Pulkkinen kehittää Ornamossa taiteilijoiden ammatillisia toimintaedellytyksiä, tarjoaa jäsenpalveluita ja vastaa kansainvälisistä hankkeista. Pulkkinen oli mukana myös, kun hollantilainen CODA Museumin johtaja Carin Reinders vieraili Suomessa Ornamon ja nykytaideorganisaatio Frame Finlandin vieraana.

Taidetta rakennushankkeisiin ja ajankohtaista aluetoiminnassa

Rakentaminen ja korjausrakentaminen luo työmahdollisuuksia monelle luovan työn ammattilaiselle. Anna Rikkinen luotsaa Ornamossa uutta hanketta, joka yhdistää taidetta ja rakennusalaa. Miksi juuri taiteilijat ja muotoilijat voisivat uudistaa rakennemuutosta läpikäyvää rakennusalaa? Tätä pohtii Rikkinen blogikirjoituksessaan.

Suunnitteilla oleva designin ja arkkitehtuurin yhdistävä museohanke on syksyn tapaus. Toteutuuko vuosia kytenyt unelma yhteisestä arkkitehtuuri- ja designmuseosta viimein? Mitä museohankkeesta tulisi tietää? Teimme koosteen Opetus- ja kulttuuriministeriön, Helsingin kaupungin, sekä Designmuseon säätiön ja Arkkitehtuurimuseon suunnitelmista sekä julkisesta keskustelusta.

Ornamo tukee muotoilijoita eri puolella Suomea. Esittelimme kolme ajankohtaista hanketta Mikkelissä, Tampereella ja Lahdessa, jotka ovat saaneet rahoituksen aluetoiminnan kehittämiseen.

Tunnustusta, koulutustärppejä ja valmistautumista jouluun

Vuoden Sisustusarkkitehti Joanna Laajisto pokkasi SIO ry:n myöntämän arvostetun tunnustuksen ID-Helsinki-tapahtumassa. Laajiston nelihenkisen toimiston käsialaan luottavat tunnetut asiakkaat niin kotimaassa kuin maailmalla. Lue palkitun suunnittelijan haastattelu täällä.

Tänä syksynä koulutuskalenterimme tarjoaa tukea mm. työnhakuun, kannattavaan yrittäjyyteen, sopimusneuvotteluihin ja rahoitukseen. Some- ja mediaviestinnän koulutuksista vastaavat alan rautaiset ammattilaiset. Poimi itsellesi sopivat koulutustärpit täältä.

Ornamossa valmistaudutaan jo täyttä häkää jouluun. Katso, ketkä ovat tänä vuonna mukana Ornamon Design Joulussa Kaapelitehtaalla. Suuren yleisön rakastama tapahtuma kokoaa 7.–9.12.2018 kotimaisen designin ja taidekäsityön ammattilaiset Helsingin Kaapelitehtaalle. Tänä vuonna tapahtumassa vierailee myös joukko virolaisia suunnittelijoita maansa satavuotisjuhlan kunniaksi. Design Joulu järjestetään myös Lahden Taidemuseossa marraskuun viimeisenä viikonloppuna.

Tämä on Ornamon ensimmäinen kooste kuluneen kuukauden kuulumisista. Kerromme jatkossa joka kuun viimeisenä torstaina, mitä kaikkea Ornamossa tapahtuu joka kuukausi.

#ornamotekisentaas
#vainornamonjutut