Työympäristöt muuttuvat vauhdilla

Sisustusarkkitehti Susanna Kallio
Susanna Kallio, arkkitehti SAFA ja sisustusarkkitehti SIO, Kohinan luova johtaja ja toimitusjohtaja. Kuva: Anni Koponen

Työelämän murros on muuttanut pysyvästi ihmisten kokemusta työstään ja työpaikoistaan. Kuinka tukisi työntekijän hyvinvointia ja työn sujuvuutta, sitä sisustusarkkitehti ja arkkitehti Susanna Kallio miettii päivittäin.

Hänen toimistonsa Kohinan käsiala näkyy mm. Fortumin ja Elisan pääkonttoreissa. Nyt suunnittelijalla on työn alla vuokra-asumisen konsepti, asiakaspolun kehitys kiinteistösijoitusyhtiölle sekä energiayhtiön ravintola ja showroom. Samat suunnittelun kysymykset tulevat esille hyvinkin eri toimialoilla. ”Olemme teknologiassa niin kiinni koko ajan. Työelämässä kaivataan vastapainoksi inhimillisyyttä. Meillä on kaipuu matalamman sykkeen elämään. Siksi toimistoihin tuodaan nyt kotoisuutta ja ihmisläheisyyttä, luonnonmateriaaleja, kasveja ja akustoivia pintoja.”

Pelkkä kaunis ja kotoisa tila ei puhuttele

Tilalta pitää vaatia enemmän; sen pitää tukea työn tekemistä sekä liiketoimintaa ja brändiä. Susanna Kallion mielestä työympäristösuunnittelulla voidaan myös edistää hyvinvointia ja olla mukana tekemässä työskentelykulttuurin muutosta. ”Työympäristösuunnittelulla luodaan optimaalisia olosuhteita esimerkiksi ajatustenvaihtoon. Keskittymisen tila on tärkeä, mutta tärkeintä ovat tiimitilat – tiimityöstähän syntyvät parhaimmat innovaatiot.”

Suunnittelulla luodaan optimaalisia olosuhteita esimerkiksi ajatusten vaihtoon.

Susanna Kallio perusti monialaisen Kohinan vuonna 2007. Kuopiosta kotoisin oleva Kallio oli opiskellut Teknillisessa korkeakoulussa arkkitehdiksi ja Taideteollisessa korkeakoulussa (nyk. Aalto-yliopisto) sisustusarkkitehdiksi. Kallio kartutti osaamistaan arkkitehtitoimistoissa Saksassa, Ranskassa ja Suomessa, kunnes veri veti yrittäjäksi. Toimiston omassa päämajassa Helsingin Vallilassa työskennellään omien oppien mukaisesti. Ympärillä on paljon tyhjää seinäpintaa, johon saa piirtää ja ideoida. Työskentelykahvila vaneripöytineen on toimiston sydän. Pajaksi kutsutussa tilassa on mahdollista antaa materiaalien viedä.

Kohinan ensimmäinen iso, huomattu työ oli Microsoftin konttorin uudelleensuunnittelu vuonna 2010. Uudistuksen myötä luovuttiin henkilökohtaisista työpisteistä — toimitusjohtajaa myöten — ja työntekijä alkoi valita tiloista sen, joka tukee työvaihetta. ”Me teimme jotain ihan uutta. Kahdeksan vuotta sitten oli radikaalia, ettei johtaja halua omaa huonetta tai edes työpistettä. Nythän se on ihan tavallista. Työympäristöt muuttuvat vauhdilla.”

”Kohina suunnittelee konsepteja ja tiloja, jotka edistävät hyvinvointia – tänään ja tulevaisuudessa. Monialainen ajattelumme, metodit ja muotoilu pohjautuu ihmisten, tilojen ja yritysten juurille. Muokkaamme monimutkaisen selkeäksi, ilolla ja vastuullisesti.”

Juhlat

Sisustusarkkitehdit SIO viettää tänä vuonna 70-vuotisjuhlavuottaan. Järjestön juhlavuoden avausseminaarissa käsiteltiin työn uusia ulottuvuuksia: Susanna Kallio oli yksi tilaisuuden puhujista Helsingin Tiedekulmassa. Juhlavuoden kunniaksi SIO palkitsee vuoden kalustesuunnittelijan ja sisustusarkkitehdin. Palkinnot sekä SIOn uudet juhlavuoden kunniajäsenet julkistetaan 23.5. avoimessa iltapäiväseminaarissa sekä iltajuhlassa Kilta-salissa Helsingissä. Myös SIOn suositut jäsenekskut jatkuvat. Lisätietoa koko ohjelmasta löytyy järjestön sivuilta: www.sio.fi sekä Facebookissa.

Teksti: Susanna Lehmuskoski