Yhteisö joka kantaa – Ornamon vuosi 2024

Vuosi 2024 oli Ornamo-yhteisöllemme aktiivinen ja eteenpäin katsova. Työ muotoilijoiden ammattitaidon, vastuullisuuden ja kestävän yhteiskunnan edistämiseksi jatkuu vahvana myös tulevaisuudessa.
Vuosi 2024 oli täynnä kiinnostavia koulutuksia, tapahtumia sekä vaikuttamista muotoilun ja taiteen puolesta. Ornamo jatkoi määrätietoista työtään jäsenistön tukemisessa, muotoilualan aseman vahvistamisessa ja vastuullisuustyön edistämisessä – yli satavuotisella kokemuksella!
Suomen suurin muotoiluyhteisö
Ornamon jäsenistöön kuuluu lähes 3 000 muotoilun ja taiteen ammattilaista eri aloilta – sisustusarkkitehdeista palvelumuotoilijoihin ja nykytaiteilijoista digitaalisiin suunnittelijoihin. Vuonna 2024 korostettiin niin jäsenten yksilöllisten polkujen tukemista kuin muotoilijoiden yhteisöllisyyttä. Ornamolaisia yhdistää muotoilun ja taiteen ammattilaisuus, ja jäsenemme arvostavat yhteisön tukea, uuden oppimista ja yhdessä vaikuttamista.
Jäsenpalvelut tukevat arjessa
Vuonna 2024 Ornamo panosti vahvasti jäsenpalveluihin, kuten koulutuksiin ja erilaisiin muotoilijan työkaluihin. Näiden lisäksi henkilökohtainen neuvonta oli tärkeä jäsenetu, jota hyödynsi yli 200 jäsentä vuoden aikana. Jäsenet hakivat vastauksia muun muassa kysymyksiin sopimuksista, palkkauksesta, neuvotteluista ja aineettomista oikeuksista, sekä muista kannattavan muotoiluyrittäjyyden teemoista. Suosituin jäsenpalvelumme oli kuitenkin Designduunit-portaali, jossa julkaistiin yli 330 muotoilualan työpaikka- ja harjoitteluilmoitusta!

Kestävyysmurroksen eturintamassa
Muotoilijat ovat avainasemassa rakentamassa kestävämpää tulevaisuutta. Vuonna 2024 Ornamo laajensi vastuullisuustyötään järjestämällä neljä Masterclass-koulutusta, joiden puhujiksi kutsuimme vastuullisuustyön pioneereja kertomaan muun muassa elinkaariajattelusta ja perinteisten materiaalien vastuullisesta käytöstä. Vuoden aikana julkaistiin myös vastuullisuussivusto sekä valmisteltiin yhteisöllistä Vastuullisen muotoilun manifestia, joka sai alkunsa Ornamo Responsibility Circle -intressiryhmässä.
Myös palkitut teot puhuvat puolestaan: Ornamo Award 2024 -palkinnot jaettiin Vaisalalle, joka tuo mittausteknologian avulla konkretiaa ilmastotyöhön, murrossuunnittelun edelläkävijälle Zeynep Falay von Flittnerille sekä nuorelle biomateriaaleihin erikoistuneelle muotoilijalle Iines Jakovleville. Kunniamaininnan sai sisustusarkkitehti Hilda Rantasen startup-yritys Materialisting.

Tutkittua tietoa muotoilun kehittämiseksi
Vuonna 2024 Ornamo toteutti useita tutkimuksia muotoilualan tilanteesta. Tutkimukset tarjosivat arvokasta dataa muotoilijoiden työelämästä, alan suhdanteista ja muotoilun roolista kestävyysmurroksessa. Tutkittu tieto luo pohjan Ornamon asiantuntija- ja vaikuttamistyölle: tiedon avulla määritämme ja seuraamme muotoilun toimialan kehitystä ja voimme verrata sitä muihin aloihin.
Design & Työ -tutkimus paljasti kasvavaa epävarmuutta työelämässä, mutta myös vahvaa luottamusta omaan osaamiseen. Maturiteettikysely puolestaan toi esiin muotoilun integroitumisen organisaatioihin, vaikka strategisen tason hyödyntäminen on vielä monilla kesken. Kohti konkretiaa -vastuullisuusselvitys taas tuotti uutta tietoa kestävyysmurrosta edistävästä innovaatio- ja kehitystoiminnasta sekä vastuullisuusen suunnittelun neljästä tukipilarista.
Sanoista tekoihin – vaikuttamistyömme
Ornamo jatkoi vahvaa vaikuttamistyötään niin kotimaassa kuin Euroopassa. Esimerkiksi EU:n ekosuunnittelu- ja kestävyysdirektiivien vaikutukset olivat seurannassa, ja muotoilijoiden immateriaalioikeuksiin panostettiin koulutuksin ja neuvontapalveluin. Ornamo oli myös mukana lukuisissa kansainvälisissä verkostoissa ja tapahtumissa, kuten Service Design Global Conference -tapahtumassa Helsingissä.

Lisäksi teimme näkyväksi muotoilun arvoa ja kehitimme alan ammattimaista työkulttuuria. Tärkeitä teemoja tällä saralla olivat työstä saatu korvaus, reilut työharjoittelukäytännöt sekä työelämän pelisäännöt. Vauhditimme keskustelua alan ammattikäytännöistä niin alan sisällä kuin julkisuudessa, ja otimme kantaa muun muassa Iittalan brändiuudistuksen myötä syntyneeseen julkiseen keskusteluun bisnesetiikasta.
Muotoilun tulevaisuus rakennetaan yhdessä
Ornamo ei ole vain järjestö – se on yhteisö. Vuonna 2024 vahvistimme jäsentemme ääntä muun muassa kannustamalla ornamolaisia perustamaan mieleisiään ryhmiä samoista asioista kiinnostuneille. Viime vuonna syntyikin useita uusia intressiryhmiä, jotka mahdollistavat jäsenille vertaisoppimista ja omannäköistä osallistumista esimerkiksi tekoälyn, vastuullisuuskysymysten tai julkisen taiteen tiimoilta.

Muotoiluyhteisö myös kannusti omiaan erilaisin palkinnoin, apurahoin ja kunniamaininnoin. Ornamon vanhin jäsenjärjestö Sisustusarkkitehdit SIO valitsi Vuoden 2024 kalustesuunnittelijaksi Petra Lasseniuksen, jaTekstiilitaiteilijat TEXO ry myönsi Vuoden tekstiilitaiteilija 2024 -palkinnon Ariadna Donnerille. Ornamo-säätiö puolestaan juhli 30-vuotista taivaltaan myöntäen kymmenelle ornamolaiselle apurahan uusien ideoiden kehittelyyn. Apurahan saivat Marjut Alitalo, Alex Baer, Niina Hiltunen, Raija Jokinen, Henri Judin, Miia Kallio, Hanna Kölhi, Sini Majuri, Laura Merz ja Inni Pärnänen.
Haluatko lukea lisää Ornamon toiminnasta sekä siitä, kuinka autoimme jäseniämme vuonna 2024? Lataa toimintakertomuksemme!