Taide käyttöön – Ratkaisumalleja taiteen yhdistämiseksi rakentamiseen

Taide käyttöön -logo

2.5.2018−30.4.2021

Luova suunnittelu tuo laatua rakennettuun ympäristöön

Taide käyttöön -hanke yhdistää taiteen ja rakentamisen.

Muotoilulla ja taiteella on paljon annettavaa rakentamiseen ja ihmisten arkeen. Kokosimme seitsemän kannustavaa teesiä taiteen ja muotoilun käytön puolesta rakentamisessa. Tarjoamme ratkaisuja ja työkaluja sinulle, olitpa sitten ensikertalainen tai konkari luovan suunnittelun saralla. Ota taide ja muotoilu käyttöön heti rakennusprojektin alkumetreillä, ja kerro taiteen hyödyistä muillekin Rakennetaan yhdessä -esitteen avulla. Se tarjoaa ratkaisuja luovan suunnittelun käyttöön rakentamisessa innostavin esimerkein.

1. Ajattele isosti – Ota luova suunnittelu käyttöösi nyt 

Taide ja muotoilu ovat parhaimmillaan silloin, kun niitä käytetään pitkäjänteisesti suunnittelun osana. Luova suunnittelu kannattaa ottaa mukaan muutoksen voimaksi vaikka silloin, kun tehdasalue muuttuu asuinalueeksi, elinympäristöä uudistetaan tai kaupunkia kehitetään ihmisiä varten. Taideohjelma on noussut myös suosituksi keinoksi kehittää alueita osana asemakaavoitusta. Sen avulla taide saadaan julkiseen tilaan mutkattomasti. Mitä aikaisemmin taide otetaan mukaan suunnitelmiin, sitä enemmän kaikki hyötyvät. Taide ja muotoilu edistävät paikkakunnan vetovoimaa niin yritysten, sijoittajien, veronmaksajien kuin matkailijoiden keskuudessa.

2. Investoi taiteeseen ja muotoiluun

Julkinen taide on investointi niin julkiselle kuin yksityiselle rakennuttajalle. Taide voi kohottaa asuinalueen imagoa ja sitä kautta asuntojen hintaa ja kysyntää. Julkisen taiteen taloudellista arvoa voidaan selvittää maksuhalukkuuden menetelmillä. Näillä menetelmillä tarkastelua voidaan ulottaa suoria käyttöarvoja ja markkinahintoja laajemmalle. Tutustu selvitykseen täällä.

3. Hyödynnä luovan suunnittelun mahdollisuudet rakentamisessa 

Muotoilun ja taiteen hyödyntäminen rakentamisessa kannattaa. Niiden avulla voi uudistaa palveluja ja tiloja – jopa rakennusmateriaalien käyttöä. Taiteen voi integroida mukaan osaksi kiinteitä rakenteita tai luoda yllättävän kokemuksellisen keskipisteen. Muotoilu luo sujuvampaa arkea esimerkiksi sairaaloihin, päiväkoteihin, kouluihin, vanhusten palvelutaloihin tai osaksi digitaalisia palvelupolkuja. Parhaaseen lopputulokseen päästään, kun suunnittelija tai taiteilija otetaan mukaan hyvissä ajoin osaksi rakentamisen tiimiä. Tutustu tekijöihin ja julkisen taiteen esimerkkeihin taiderakentamisessa.fi -palvelussa.

4. Ajattele asiakaslähtöisesti

Kaupungit, talot ja rakennukset ja palvelut ovat ihmistä varten. Kaupunkiympäristöllä on suuri vaikutus ihmisten terveyteen, arjen sujumiseen ja viihtymiseen. Muotoilija katsoo maailmaa käyttäjän näkökulmasta, ja tuo ihmisten todelliset tarpeet mukaan suunnitteluun. Muotoiluajattelu tuo rakentamiseen asiakaslähtöisiä ratkaisuja, jotka voivat olla yhdistelmä fyysisiä ja digitaalisia palveluita. Muotoiluajattelun tuomia etuja ovat käyttäjälähtöisyyden lisäksi säästöt, kun onnistuneet ratkaisut lisäävät toiminnan tehokkuutta ja tuloksellisuutta.

5. Osallista asukkaat

Taiteen piirissä tehdään myös osallistavia projekteja, joilla saadaan asukkaiden ääni kuuluviin. Asukkaat ovat voimavara elinympäristön kehittämisessä. Taiteen ja muotoilun menetelmät ovat oivia keinoja asukkaiden kuulemiseen ja osallistamiseen. Niiden avulla saadaan aikaan todellisista tarpeista kumpuavia ja visuaalisesti kiinnostavia ratkaisuja. Viihtyvyys vahvistaa sitoutumista, lähiseutuylpeyttä ja uskollisuutta. Tutustu vetovoimaisiin esimerkkeihimme Rakennetaan yhdessä -julkaisussa.

6. Tilaa taidetta helposti 

Sujuva taidehankinta syntyy ammattilaisten käsissä. Julkisen taiteen asiantuntijat tuntevat rakentamisen prosessit, kuntien tarpeet ja taidemaailman mahdollisuudet. Taideasiantuntija varmistaa, että tasokas taide tulee oikeaan aikaan mukaan vaikkapa kunnan kehittämiseen, osaksi väyliä tai rakennusta. Prosessi on tilaajalle tehokas, taidehanke etenee aikataulussa ja yhteistyö toimii sujuvasti rakennushankkeeseen liittyvien tahojen kanssa. Taideasiantuntija voi olla mukana yksittäisessä teoshankinnassa ja koordinoinnissa, tai konsultoimassa vaikkapa taideohjelmaa. Tilaa taitavasti -hankintaohjeessa kerromme, kuinka löydät itsellesi sopivan taideasiantuntijan. RT-kortti on tulossa uudistuneena syksyllä.

7. Ole sinä se ihminen, joka tekee muutoksen 

Luovan suunnittelun ja taiteen hankinta on ihmisten tahdosta kiinni. Yksikin ihminen voi saada aikaan ison muutoksen. Kotkaan on vuosien varrella syntynyt merkittävä julkisen taiteen kokoelma. Sen taustalla on kaupunginpuutarhuri Heikki Laaksonen. Katso videolta, kuinka taide otettiin mukaan Kotkan kaupungin tekniseen toimeen. Lue myös Rejlersin Finlandin rakennustoimialajohtaja Kirsi Hautalan ajatuksia luovasta suunnittelusta. Kirsin mielestä luovalla suunnittelutyöllä ja taiteella on merkittävä vaikutus kaupunkisuunnitteluun ja -kokemukseen.

Kiinnostuitko?

Tutustu ratkaisuihimme:

    • Cuporen selvitys: Julkinen taide aluerakentamisessa ja -kehittämisessä: Taloudellisen arvon tunnistaminen ja arviointimenetelmät

    • Julkisen taiteen asiantuntijapalveluiden hankintaohje

    • Rakennetaan yhdessä –esite

    • Uusittu julkisen taiteen verkkopalvelu taiderakentamisessa.fi

    • Olemme mukana Finnbuild-messuilla 13.-15.4.2021 omalla osastollamme 6b8 Messukeskuksessa. Tule moikkaamaan ja varaa itsellesi maksuton konsultointihetki taideasiantuntijan kanssa!

Laaja-alaisessa hankkeessamme on ollut erityisasiantuntemusta tutkimuksen, taiteen, muotoilun, korkeakoulutuksen, rakentamisen ja kuntakehittämisen aloilta. Hankkeen päätoteuttaja on Ornamo ja kumppanimme ovat

Frei Zimmer

Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cupore

Rakennustietosäätiö RTS

Riihimäen kaupunki

Taideyliopiston Seinäjoen yksikkö

Taide käyttöön – Ratkaisumalleja taiteen yhdistämiseksi rakentamiseen -hankkeemme mahdollistaa Hämeen ELY-keskuksen myöntämä Euroopan sosiaalirahaston tuki.