Ornamon lokakuu: Osaamista aineettomista oikeuksista, onnistumista näyttelypalkkiokokeilussa

Ota aineettomat oikeudet haltuun -kuvituskuva
Lokakuun kohokohta: Ornamon julkaisema tuore videoitu opas johdattaa aineettomien oikeuksien taitavaan käyttöön mm. hinnoittelun ja sopimusehtojen hyödyntämisen avulla.

Osaamista aineettomista oikeuksista ja luovasta yrittäjyydestä

Fiksusti suunniteltu ja toteutettu aineettomien oikeuksien suoja ehkäisee luvatonta jäljittelyä, luo yritykselle kilpailuetua, lisää tulovirtoja ja kasvattaa yrityksen arvoa myös yhteistyökumppanien ja rahoittajien silmissä. Ornamon julkaisema tuore videoitu opas johdattaa aineettomien oikeuksien taitavaan käyttöön mm. hinnoittelun ja sopimusehtojen hyödyntämisen avulla. Ota aineettomat oikeudet haltuun täällä.

Millainen hinnoittelu tukee parhaiten suunnittelutyötä? Kuinka neuvotella sopimuksista kansainvälisillä markkinoilla? Muun muassa näitä kysymyksiä käsiteltiin luova johtaja Liina Blomin vetämässä Price Setting Workshop for Textile Designers -työpajassa Ornamossa 11.10. Tekstiilisuunnittelun alalla keskeinen ongelma on yritysten vastahakoisuus tehdä rojaltisopimuksia, jotka kuitenkin toisivat suunnittelijoille lisää tulovirtaa. Lue lisää Petra Ilosen blogista.

”Muotoiluyrittäjän kannattaa miettiä liiketoimintamuoto jo alussa kannattavaksi ja ottaa mukaan liiketoimintaosaajia, sekä käyttää rohkeasti hyödyksi julkisia yrityspalveluita”, ohjeisti Ornamon asiantuntija Petra Ilonen muotoilijoita Ornamon ja Itä-Suomen Muoto ry:n järjestämässä koulutustilaisuudessa Kuopiossa 5.10. Koulutuksessa pureuduttiin Ilosen johdolla kannattavaan luovaan yrittäjyyteen sekä Ornamon lakimies Jussi Ilvosen opastamana muotoilijoille olennaisiin sopimuksiin.

Tutustu myös koulutuksiimme: Linkedin työnhaussa ja brändin rakentaminen somessa. Ilmoittautuminen koulutuksiin on parhaillaan käynnissä!

Muotoiluosaamista kestävän kehityksen ja digitalisaation edistämiseen

Pohjoismaiden ministerineuvoston kansainvälinen brändäyshanke The Nordicsin yhdessä Ornamon ja muiden Pohjoismaiden kansallisten muotoiluorganisaatioiden kanssa järjestämässä suunnittelukilpailussa etsitään kestävän kehityksen mukaisia tuolejaSuomesta valittiin kymmenen timanttista finalistia, joiden joukosta valitaan yksi voittaja loppukilpailuun ja esille Puolassa järjestettävän YK:n ilmastokokoukseen (COP24). Tutustu kaikkiin Suomen finalisteihin täällä.

Muotoiluosaamista etsitään myös marraskuun 18. päivään saakka käynnissä olevassa Helsingin kaupungin, Nokian ja Elisan yhdessä Ornamon kanssa järjestämässä 5G -tukiasemien muotoilukilpailussa. Helsingin tavoitteena on olla maailman parhaiten digitalisaatiota hyödyntävä kaupunki, ja kilpailulla haetaan nyt uniikkia ja helposti monistettavaa ulkoasuratkaisua.

Näyttelypalkkiokokeilu herätti vastakaikua museoissa, Tanskasta mallia julkisen taiteen tilaamiseen

Opetus- ja kulttuuriministeriön näyttelypalkkiokokeilun toinen hakukierros on osoittautunut onnistuneeksi. Mukaan tuli 19 uutta museota ja museoille myönnetyt avustussummat kasvoivat selvästi viime vuoteen verrattuna. Rahoituksen ansiosta yli puolet Suomen taidemuseokohteista maksaa taiteilijoille korvauksen näyttelyn pitämisestä. Lue lisää.

Tanskassa valtio on sitoutunut käyttämään prosenttiperiaatetta kaikissa omissa rakennuksissaan. Aina kun valtion rakennushanke ylittää 130 000 euron rajan, budjetista tulee käyttää 1,5 % taiteen hankkimiseen. Tanskan prosenttiperiaate on siis peräti puolentoista prosentin laki.  Ornamon taideasiantuntija Miisa Pulkkinen tutustui Tanskan julkisen taiteen tilaamisen tapoihin ja taidekohteisiin. Lue lisää Ornamon blogista.

Ehdota Vuoden sisustusarkkitehtia ja kalustesuunnittelijaa

Sisustusarkkitehdit SIO ry julistaa SIOn 70-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi haettavaksi sekä Vuoden sisustusarkkitehti 2019 että Vuoden kalustesuunnittelija 2019 -nominaatit. Vuodesta 1984 lähtien myönnettyjen tunnustuspalkintojen tarkoituksena on kiinnittää huomiota sisustusarkkitehtuurin kentällä tapahtuvaan kehitykseen ja nostaa esiin merkittäviä toteutettuja kohteita ja niiden suunnittelijoita. Ehdota Vuoden sisustusarkkitehtia ja Vuoden kalustesuunnittelijaa SIOn sivuilla.

Tämä on Ornamon kooste kuluneen kuukauden kuulumisista. Kerromme joka kuun viimeisenä torstaina, mitä kaikkea Ornamossa tapahtuu joka kuukausi.

#ornamotekisentaas
#vainornamojutut