Usein kysytyt kysymykset: jäsenmaksut ja laskutus

Milloin lasku lähetetään?

Ornamo lähettää alkavan vuoden jäsenmaksulaskut aina tammikuussa. Uudet jäsenet saavat laskun aina, kun heidät on hyväksytty jäseniksi.

Miten lasku lähetetään?

Sähköpostilasku

Varsinaisten jäsenten ja opiskelijajäsenten laskut lähtevät sähköpostitse ja lasku tulee (at)gruppo.fi-osoitteesta. Laskun tiedot ovat sähköpostiviestissä ja lisäksi laskusta löytyy linkki, josta voi ladata itselleen pdf-muotoisen laskun. Kerromme jäsenmaksulaskun lähettämisestä etukäteen jäsenkirjeessä.

Muista tarkistaa myös roskapostikansiosi, sillä jotkin palvelimet saattavat ohjata sähköpostin suoraan sinne, emmekä voi vaikuttaa ulkopuolisten palvelinten toimintaan. Valitettavasti emme voi lähettää sekä sähköpostilaskuja että verkkolaskuja yhden jäsenryhmän sisällä, käyttämämme alusta ei toistaiseksi tarjoa tätä mahdollisuutta.

Laskut aina käsillä Gruppo ID -apissa

Voit myös ladata itsellesi sovelluskaupasta Gruppo ID -apin. Kun napautat Gruppo ID -apissa näkyvää jäsenkorttiasi, sen takaa aukeavat myös avoimet ja maksetut laskut. Voit apista avata ja edelleen lähettää pdf-muotoisen laskun tarvittaessa.

Gruppo ID:n avulla sinulla on jäsenlasku aina tallessa – apin muiden hyötyjen lisäksi. Gruppo ID -appi on myös hyvä vaihtoehto, jos et pidä yleensäkään sähköpostiviestissä olevien linkkien avaamisesta.

Tutustu sovelluksen lataamisohjeisiin ja sen ominaisuuksiin täältä.

Mihin sähköpostiin lasku lähetetään?

Henkilöjäsenen lasku lähtee aina siihen sähköpostiosoitteeseen, joka on merkitty aktiiviseksi jäsentiedoissasi. Voit kuitenkin antaa toisen sähköpostiosoitteen pelkästään laskun lähetystä varten.

Jos olet valinnut ensisijaiseksi sähköpostiksesi vaikkapa työ- tai oppilaitoksesi sähköpostiosoitteen ja haluat laskun esimerkiksi omaan gmail-osoitteeseesi, voit ilmoittaa asiasta office(at)ornamo.fi. Joskus tämä on viisasta tehdä, jos esimerkiksi tiedät, että ensisijaiseen sähköpostiisi lähetettyjä viestejä on joutunut roskapostiin.

Yritysjäsenten laskut lähetetään verkkolaskuina annettuun verkkolaskuosoitteeseen.

Vapaajäsenten lehtilaskut lähetetään postitse vuoden alussa.

Kuinka pitkä laskun maksuaika on?

Laskun maksamiseen sinulla on 14 päivän maksuaika. Muista maksaa suoritus laskussa ilmoitetulle tilille käyttäen laskussa mainittua viitenumeroa.

Voinko maksaa laskun erissä?

Jos haluat maksaa erissä, lähetä pyyntösi sähköpostitse office(at)ornamo.fi. Laita mielellään viestiisi jo ehdotus sopivista maksueristä ja eräpäivistä. Miettiessäsi sinulle parhaiten sopivia eriä ja eräpäiviä ota huomioon, että maksuerien pitäisi olla etupainotteisia, ei takautuvia. Esimerkiksi 180 euron jäsenmaksu voitaisiin jakaa kolmeen erään seuraavasti:

  1. erä      60 eur               2/2023
  2. erä      60 eur               4/2023
  3. erä      60 eur               6/2023

Yllä oleva malli on vain yksi ratkaisu, ja käytännössä sovimme hyvin monenlaisia maksueriä ja eräpäiviä. Pienimmillään jäsenmaksu on jaettu kuukausieriin.

Kirjaamme ylös sovitun maksuaikataulun ja seuraamme sen toteutumista. Emme lähetä sinulle uutta laskua tai laskuja, vaan käytä saamasi laskun tili- ja viitenumerotietoja erien maksamiseen. Jos lasku katoaa, löydät laskun aina Gruppo ID -apista. Tarvittaessa voit pyytää uuden laskukappaleen office(at)ornamo.fi.

Jos emme heti vastaa lähettämääsi maksusuunnitelmapyyntöön, odota rauhassa, alkuvuosi on ruuhkainen. Käsittelemme pyynnöt saapumisjärjestyksessä ja siinä saattaa mennä tovi, ennen kuin ehdimme vastata sinulle. Asiasta ei koidu sinulle mitään harmia.

Maksusuunnitelmasta on aina sovittava Ornamon kanssa, yksipuolisesti sitä ei voi olettaa syntyneen.

Jos haluat maksaa sovitut erät aikaisemmin, voit tehdä sen omalla päätökselläsi, kun se sinulle sopii. Siitä ei tarvitse ilmoittaa meille. Näemme saapuneet suoritukset ja kirjaamme jäsenlaskun maksetuksi, kun suoritus on kokonaisuudessaan saatu.

Jos maksuaikataulun kanssa tulee ongelmia, ota yhteyttä office(at)ornamo.fi ja katsotaan, löytäisimmekö ratkaisua tilanteeseesi.

Milloin maksumuistutus lähetetään?

Maksumuistutustenvuoro tulee, kun jäsenmaksua ei ole maksettu eikä maksusuunnitelmaa tehty ja noudatettu. Ensimmäinen maksumuistutus tulee sähköpostitse eri osoitteesta kuin alkuperäinen lasku.

Sen jälkeen lähetämme tekstiviestimuistutuksen. Toinen maksumuistutus tulee kirjekuoressa ja laskuun lisätään 5 euron korotus. Eli jos et huomannut katsoa roskapostia etkä ladannut appia, sähköpostisi lakkasi toimimasta tai unohdit ilmoittaa Ornamolle uuden osoitteesi, niin todennäköisesti ainakin jokin näistä tavoittaa sinut.

Samalla, kun lähetämme toisen maksumuistutuksen, suljemme myös jäsenpalvelut käytöstäsi. Kun lasku on maksettu, jäsenpalvelut ovat taas käytettävissäsi.

Mitä jos lasku jää kokonaan maksamatta?

Ornamon hallitus erottaa vuoden 1. kokouksessaan ne jäsenet, jotka eivät edellisvuonna maksaneet jäsenmaksuaan. Jos Ornamon jäsenyys tulee uudelleen ajankohtaiseksi myöhemmin, tarkastelemme edeltävän viiden vuoden maksuhistoriaa, ja jos sieltä löytyy rästiin jäänyt jäsenmaksu, se tulee maksaa ensin pois.

Maksoin laskun vahingossa useaan kertaan. Miten toimin?  

Jos vahingossa maksat jäsenmaksun kahdesti tai peräti kolmasti, otamme yhteyttä sinuun palauttaaksemme liikasuorituksen. Oikean maksajan ja laskun selvittäminen on aina helpompaa, kun maksu tehdään käyttäen laskun viitettä. Silloin suoritus kohdistuu järjestelmässämme automaattisesti oikeaan laskuun ja järjestelmä ilmoittaa liikasuorituksesta.

Haluan päättää jäsenyyteni kesken vuotta. Miten toimin?

Jos haluat erota kesken vuotta ja jäsenmaksusi on maksettu, ehdotamme, että jäsenyytesi päättyisi automaattisesti kuluvan vuoden lopussa. Tämä siksi, että Ornamo ei palauta jäsenmaksun osaa erotessa.

Saat myös erokyselyn, johon toivomme sinun vastaavan, sillä käytämme vastauksia toimintamme kehittämiseen.

Miten pääsen takaisin jäseneksi?

Jos eroat tai jäsenyytesi päättyy maksamattomuuden vuoksi, olet aina tervetullut takaisin Ornamoon, kun se on sinulle jälleen ajankohtaista.

Maksamattomuuden vuoksi päättyvien jäsenyyksien osalta on rästiin jääneet maksut aina hoidettava ensin, kuten kohdassa ”Mitä jos lasku jää kokonaan maksamatta?” on kerrottu. Iloksemme monet palaavat jäseneksemme muuttuvien elämäntilanteiden myötä.

Miten saan vapautuksen jäsenmaksusta eli miten pääsen vapaajäseneksi?

Vapaajäseniltä ei peritä jäsenmaksua. Vapaajäseneksi voidaan hakemuksesta Ornamon sääntöjen mukaan hyväksyä luonnollinen henkilö, joka on täyttänyt 65 vuotta ja ollut yhdistyksen tai sen jäsenyhdistyksen varsinaisena jäsenenä vähintään 30 vuotta. Vapaajäseneksi voidaan hyväksyä myös yhdistyksen varsinaisen jäsen, joka on todettu työkyvyttömäksi.

Tämä sisältö vain jäsenille