Ornamon syyskuu: Kilpailuja ja muotoilun juhlaa

Suomalainen huonekalu -suunnittelukilpailu etsii puuta hyödyntäviä oivalluksia

Syyskuisilla Habitare-messuilla julkistettiin täysin uudenlainen suunnittelukilpailu, jossa yritykset ovat mukana. Ornamo haluaa yhdessä Puuteollisuusyrittäjät ry:n ja ympäristöministeriön kanssa nostaa suomalaisten huonekalujen valmistuksen ja suunnittelutyön laadun näkyviin. Suunniteltavissa kilpailutuotteissa tulee näkyä puumateriaali tai puupohjainen biokomposiitti osana tuotetta. Kilpailun voittaja saa palkinnoksi 15 000 euroa. Lue lisää kilpailusta. Sisustusarkkitehdit SIO ry järjesti teemaan liittyen projektisisustamisen ammattilaistapahtumassa ID Helsingissä paneelikeskustelun, jonka aiheena oli kalusteteollisuuden kilpailukyvyn parantaminen.

Ornamo-palkintoa tavoittelee kolme muotoilun uudistajaa

Syyskuussa ilmestyi Ornamon lehti 3/2019. Lehdessä esittelemme vuoden 2019 Ornamo-palkintoehdokkaat. Muotoilualan arvostettua Ornamo-palkintoa tavoittelevat tekstiilisuunnittelija Maija Arela, teollinen muotoilija Ville Kokkonen sekä jalkinesuunnittelija Minna Peltomäki. Palkintoehdokkaat ovat muotoilun näkemyksellisiä uudistajia, jotka ovat luoneet ratkaisuja vaatteiden elinkaaren pidentämiseksi, arjen käyttöesineiden tehostamiseksi älyteknologian avulla sekä nahan korvaamiseksi jalkineissa. Voittajan valitsee Kaupan liiton toimitusjohtaja Mari Kiviniemi. Tutustu ehdokkaisiin. Voittaja julkistetaan Helsingin Musiikkitalossa 5.12. klo 17. Tervetuloa kuuntelemaan ehdokkaiden paneelikeskustelua ja juhlistamaan voittajaa – ilmoittaudu mukaan  tästä linkistä. Nyt on myös aika ehdottaa Ornamo-palkintoehdokkaita ensi vuodelle. Ehdota suosikkiasi, niin voit voittaa lahjakortin Finnish Design Shop -verkkokauppaan.

Muotoilualan tavoitteet etenevät hallituksen talousarvioesityksessä

Antti Rinteen hallituksen talousarvioesitys vuodelle 2020 tukee useita muotoilualan tavoitteita. Hallitus kertoi syyskuussa merkittävistä tulevaisuusinvestoinneista koulutukseen, työllisyyteen ja kasvuun, suomalaisten hyvinvointiin ja turvallisuuteen sekä luonnonsuojeluun ja ilmastonmuutoksen torjuntaan. Poimimme talousarvioesityksestä neljä muotoilualaa koskettavaa teemaa. Lue lisää

Osallistuimme Helsinki Design Weekiin

Ornamo osallistui Helsinki Design Weekin ohjelman tuottamiseen järjestämällä yhdessä Designmuseon kanssa Skidiakatemian työpajan Annantalon Lasten viikonloppuun. Yhdessä Aalto-yliopiston kanssa järjestimme verkostoitumistilaisuuden japanilaisten yritysjohtajien ja suomalaisten muotoilijoiden välille. Lue vinkit Japanin markkinoille pääsemiseen.

Ornamon muotoilun asiantuntija Asta Boman-Björkell pohtii blogikirjoituksessaan ilmastoteemaisen Helsinki Design Weekin antia. Boman-Björkell määrittele uuden ajan muotoilijan ”jälleenrakentajamuotoilijaksi”. Lue blogikirjoitus

Ornamolaiset muotoilijat esiintyivät edukseen Wienissä

Wienissä vietettiin muotoilun juhlaa, Vienna Design Weekiä syyskuun lopussa. Ornamo oli mukana, sillä syyskuussa on käynnistynyt Ornamon ja Suomen Benelux-, Saksan- ja Ranskan-instituuttien yhteinen hanke, joka edistää suomalaisen taideteollisen taiteen ja muotoilun vientiä Keski-Eurooppaan. Wienissä oli myös iso joukko ornamolaisia muotoilijoita, olihan Suomi tällä kertaa koko festivaalin teemamaa. Teemamaaohjelman keskiössä oli muotoilija-kuraattori Tero Kuitusen suunnittelema Wild at Heart -näyttely. Haastattelimme Kuitusta Ornamon lehteen. Lue haastattelu sekä Teron tipsit kansainvälistymiseen.

Annoimme lausunnon kilpailukielloista ja koulutimme jäseniämme sopimusasioissa

Ornamo selvitti syyskuussa kyselyn avulla kilpailukieltosopimusten tilannetta työsuhteisten jäsentensä kohdalla. Annoimme 26.9.2019 lausunnon työ- ja elinkeinoministeriölle kilpailukieltosopimuksia koskevassa lainvalmisteluasiassa. Ornamo järjesti myös yhdessä Tekniikan Akateemiset TEK:n kanssa webinaarin koskien työpaikan vaihtamiseen liittyviä pulmatilanteita kuten kilpailukieltoja ja salassapitoa.

Tarkastelimme luovan työn johtamista

Syyskuun lehdessä kerroimme Ornamon työmarkkinatutkimuksen tuloksista. Tutkimuksen mukaan oman organisaation tavoitteet ja työnjako ovat muotoilualalla työskenteleville usein epäselviä. Luovan työn johtaminen ei ole helppoa. Vinkkejä siihen kertoo valmentaja Virpi Haavisto syyskuussa ilmestyneen Ornamon lehden artikkelissa. Lue artikkeli

Otimme kantaa luovan suunnittelun käyttöön rakentamisessa

Resurssiviisaus ei ole halvalla tekemistä eikä pikaisesti pystyttämistä. Suunnitelmien pitää olla parempia, kirjoittaa blogissa Ornamon taideasiantuntija Anna Rikkinen, joka on ROTI 2019 Arkkitehtuuri, suunnittelu, muotoilu ja taide -paneelin jäsen. Rikkinen kertoo, miten luovat ratkaisut ovat muuttaneen alueen dynamiikkaa esimerkiksi Kööpenhaminassa. Lue blogikirjoitus. 


Tämä on Ornamon kooste kuluneen kuukauden kuulumisista. Kerromme aina kuun vaihtuessa, mitä kaikkea Ornamossa tapahtuu joka kuukausi.

#ornamotekisentaas
#vainornamonjutut